Изисквания за публикуване

[:en]

От 2023 г. Годишникът по психология излиза в три броя годишно.

Срокове за подаване на ръкописите:

За първи брой: статии се приемат до края на м. май съответната година.

За втори брой: докторантски и студентски статии се приемат до края на м. септември съответната година. Във втория брой се публикуват статии само на докторанти и изявени студенти, участвали в традиционната докторантската научна сесия, която се провежда всяка година през месец май.

За трети брой: статии се приемат до края на м. декември съответната година.

Защитените позиции в публикациите си остават отговорност на авторите. Всеки подаден за публикуване ръкопис, подлежи на проверка с програма за откриване на сходства с чужди трудове iThenticate на фирма Turnitin. При наличие на сходства с чужди трудове повече от 20% ръкописът не подлежи нито на редакция, нито на повторна проверка и не се публикува.

ЗАГЛАВИЕ НА  БЪЛГАРСКИ ЕЗИК,  TIMES NEW ROMAN  11,  ГОЛЕМИ БУКВИ, С ПОЛУЧЕР/BOLD, ЛЯВО СТРАНИРАНЕ.

Автор/и на БГ, Times New Roman  11, с получер/bold, ляво страниране. Информация за научната организация/институцията на авторите. Email:

ЗАГЛАВИЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК,  TIMES NEW ROMAN  11, ГОЛЕМИ БУКВИ, С ПОЛУЧЕР / BOLD, ЛЯВО СТРАНИРАНЕ.

Автор/и на английски език, Times New Roman  11, с получер/bold,  ляво страниране. Информация за научната организация/институцията на авторите. Email:

Резюме на български език Times New Roman  10, с курсив/наклонено, двустранно подравнено (ако статията е на английски език, не е необходимо резюме на български език). Резюмето представлява кратко обобщение на значимите елементи от доклада. Трябва да бъдат споменати използваните методи, без техни детайли и да се обобщят най-значимите резултати и заключения. Резюмето е това, което читателят първо търси и гледа. Разбираемо и добре написано резюме ще привлече читателя да прочете цялата статия. Резюмето обикновено не надвишава 250 думи. 

Резюме на английски език Times New Roman  10, с курсив/наклонено, двустранно подравнено.

Ключови думи на български език (от 5 до 7 ключови думи с малка буква отделени със запетая) Times New Roman  10, с курсив/наклонено, двустранно подравнено (ако статията е на английски език, не са необходими ключови думи на български език).

В ръкописите, които са тип “Изследователска статия” да се съдържат ясно обособени следните части:

Въведение в изследваната проблематика

Методология

Изследвани лица

Използвани методики

Използвани статистически методи

Резултати

Дискусия

Ограничения на изследването

Заключение

Литература

Настройка на страницата:

Полета:

  • отгоре 2 см
  • отдолу 2 см
  • отляво 2 см
  • отдясно 2 см

Редова разредка – единична.

Графиките да са съвместими с word – формат

Таблиците да са представени в word – формат, заглавието и таблицата да са центрирани, заглавието изписано с курсив. Текстът в таблицата да е с шрифт Times New Roman  10.Например:

Таблица 1. Заглавие на таблицата

       
           
категория            
             
             

Цитиране на литература в текста:

В  текста използваната литература се обозначава в  скоби например:

  • (Mavrodiev, 2008)
  • (Jung, 1991; Stoyanova, 2010)
  • (Jung & Chodorow, 1997)
  • (Stoitsova, 1994, pp.16-17)
  • (Stoitsova, 1994, p.16)

Литература (означава се накрая като References):

Източниците в края на статията се подреждат по азбучен ред. Годината на издаване задължително е в скоби и следва името (имената) на авторът (авторите). Списъкът с цитираната литература и имената на цитираните автори в текста, трябва да бъдат изписани на латиница. Ако  оригиналният източник не е на английски език, то след годината в скоби е необходимо изписването с латиница на заглавието (с курсив/наклонен шрифт) – при източници на кирилица се заместват буквите на кирилица с такива на латиница, следва преводът на заглавието на английски език в квадратни скоби, за книга следват градът и издателството. Наименование на списание се изписва на латиница с наклонен шрифт, следвано от годишнина на издаване (ако има), брой, страници и за електронно списание – електронен номер на статията (doi).

Размер на текста на списъка с литература: Times New Roman 11.

References:

Jung, C. G. (1973). Synchronicity: An acausal connecting principle (2nd ed.). Princeton University Press.

Jung, C. G., & Chodorow, J. (1997). Jung on active imagination. Princeton University Press.

Jung, C. G., Wagner, S., Wagner, G., & Van der Post, L. (1990). The World within C. G. Jung in his own words [videorecording]. Kino International: Dist. by Insight Media.

Mavrodiev, S. M. (2008). Osnovi na psihologiata [Basics of psychology]. SWU Publishing House “Neofit Rilski“.

Taormina, R. J. (2015). Adult Personal Resilience: A New Theory, New Measure, and Practical Implications. Psychological Thought, 8(1), 35-46. doi:10.5964/psyct.v8i1.126

[:]